Regeren of reageren?
Apr 16, 2025
Niet doen! Hou nou eens op met zeuren! Niet aankomen zei ik! Niet zoveel lawaai maken! Doe nou eens even normaal joh! Herken jij dat… Dat je je nog zo voorneemt om op de juiste manier op je kind te reageren, maar jezelf erop betrapt dat je toch weer uit je slof bent geschoten. Je hebt ongeduldig gereageerd, je hebt woorden gebruikt die je niet wilde gebruiken of misschien zelfs geschreeuwd tegen je kind. In deze blog deelt Lydia tips over hoe je van reageren naar regeren kunt gaan.
Vooral wanneer we druk of moe zijn is het zo moeilijk om op de juiste manier te reageren op je kinderen die misschien ook erg moe zijn, die ruzie hebben met elkaar, die boos zijn omdat ze niet krijgen wat ze willen, of die gewoon je aandacht willen wanneer het jou niet uitkomt.
En wat doen we dan? We reageren helaas niet altijd op de manier waar we onze kinderen echt verder mee helpen. Voel je niet veroordeeld! Niemand is perfect en fouten maken we allemaal als ouders! Maar ga wel aan de slag om hier verandering in aan te brengen.
Kan dat dan? Jazeker kan dat!
Een antwoord hierop is: Ga regeren ipv reageren.
Het verschil hiertussen is maar 1 letter, maar zal een enorme verandering geven in jouw gezin en in het gedrag van jouw kind. Uit onderzoek is eens gebleken dat wij als ouders gemiddeld voor 20% regeren en voor 80% reageren. Hoe geweldig, veilig en duidelijk zou het zijn als we die percentages om kunnen draaien?
Wat is dan regeren? Misschien klinkt het wat streng in je oren? Regeren betekent letterlijk: besturen, de regie nemen, de leiding nemen, richten. En dat is toch helemaal waar het opvoeden overgaat? We willen onze kinderen de juiste richting opsturen, wij leiden ze op de juiste weg.
Regeren is vooruit denken, plannen maken, richting geven. Als je wilt regeren in je gezin is het belangrijk dat je weet welke richting je op wilt met jouw kinderen. Wat is je visie? Waar wil je naartoe? Welke normen en waarden vind je daarbij belangrijk? Als je dat helder hebt kan je vanuit die normen en waarden concretere plannen gaan maken. En kan je gaan regeren in allerlei verschillende situaties, verschillende momenten op de dag bij alle verschillende leeftijden (want zelfs tieners hebben het nodig dat er leiderschap in het gezin is).
Ik zal vanuit ons eigen gezin wat concrete voorbeelden geven. Wij vinden het belangrijk dat onze jongens respectvol zijn. Op verjaardagen zagen we vaak dat kinderen geen hand wilden geven, het cadeautje niet af wilden staan, niet wilden bedanken voor iets lekkers of de tafel die volstond met lekkers leeg aten (en daarna lekker misselijk de auto instapten). Maar vooral ook ouders die de hele verjaardag heel erg druk waren met reageren op hun kinderen: niet aankomen, dit is voor de ouders, nu geen chips meer, je hebt al genoeg op, wat heb ik nou gezegd, eerst dankjewel zeggen. Je herkent het vast wel.
Dus namen wij voor een verjaardag de regie in handen! De jongens waren toen 2 jaar (de tweeling) en we wilden gaan regeren ipv reageren. Onderweg naar de verjaardag hadden we dan een gesprek over het feestje en maakten we afspraakjes met ze. Met als gevolg dat ze wisten wat ze met de cadeautjes mochten doen, dat ze iedereen netjes begroetten voordat er gespeeld kon worden, dat ze met alle lekkers op tafels aan ons vroegen of ze iets mochten (dat deden ze uit zichzelf met de handje op de rug, ze ontdekten dat dat voor hun iets makkelijker was). En wij konden heerlijk ontspannen genieten van de verjaardag. Onze jongens leerden respectvol te zijn en kwamen zo echt niks tekort hoor!
Zo deden we dit ook bij het doen van de boodschappen. Niks leuker dan dit met elkaar te doen. Van tevoren spraken we af: Wie zit er in de winkelkar, wie loopt ernaast en helpt met alles pakken? Wat mogen zij kiezen (bv welke chips, welk toetje). Wie helpt met alles in de tassen zetten, wie mag betalen? En soms: wat gaat de beloning zijn na het doen van de boodschappen (bv een lekker bolletje of een stukje fruit). Duidelijke afspraken gaf duidelijkheid, maakte ze betrokken en zorgde ervoor dat er geen zeurend of gillend kind op de grond lag.
En nog steeds, nu we 3 tieners in huis hebben, blijven we keuzes maken om te regeren in ons gezin. Nu natuurlijk over hele andere onderwerpen en op andere momenten. Zo hebben we in de vakantie met elkaar een lijst gemaakt met de tijden op een dag waarop er geen schermpjes in het zicht waren. Dit zorgde voor creativiteit en gezelligheid. Ouderwetse spelletjes kwamen weer tevoorschijn. Ze ontdekten diamond painting en waren de droge momenten aan het voetballen. We hadden veel meer tijd met elkaar zonder enige afleiding van schermpjes. Maar ook zorgde het ervoor dat ze niet steeds hoorden: ‘kan je niet een keer iets anders doen? Wat doe je ongezellig! Leg nu eindelijk die mobiel eens weg!’
Zo kan je als ouder op zoveel gebieden de regie in handen nemen. Bespreek de dag, de week, de vakantie, het supermarktbezoek, de kerkochtend, het bedtijdritueel, het ochtendritueel, het gamen, het telefoongebruik met ze door. Stapje voor stapje zal je gaan merken dat, wanneer je meer gaat regeren, je minder op het moment hoeft te reageren. Wat een rust, voor jou als ouder, maar zeker ook voor je kinderen!
Wil jij ook vanuit visie je gezin leiden? Schrijf je dan nu in op de wachtlijst voor de basiscursus. Na de zomer start er weer een nieuwe groep. Met jouw plek op de wachtlijst heb jij gegarandeerd een plek in de cursus!