5 tips van de voedingscoach hoe je gezond eten bij jouw tiener kunt stimuleren!

puberteit Apr 12, 2024

“Help! Mijn tiener wil alleen nog maar friet en frisdrank, maar ik wil graag dat ze gezond eet. Hoe pak ik dit aan?”

Dit zijn vragen die je als ouder regelmatig kunt hebben als het over de opvoeding van tieners gaat, want tieners laten zich niet meer zomaar alles vertellen! Gastblogger en voedingscoach Maartje van Streijl deelt haar tips over hoe je gezond eten kunt stimuleren.

  1. Ga rustig het gesprek aan. Als ouder heb je het beste met je kind voor, ook al ervaart je tiener dit op dit moment niet zo. Probeer eerst te luisteren naar wat je tiener zegt en vertel daarna waarom jij het zo belangrijk vind. Zo voelt jouw tiener zich gehoord en is eerder geneigd iets van je aan te nemen.

  2. Een tiener in de groei heeft behoefte aan ontzettend veel calorieën en voedingsstoffen. Probeer daarom maaltijden aan te bieden die goed voeden. Denk bijvoorbeeld aan een ontbijtsmoothie met fruit, volle yoghurt voor de eiwitten en een avocado voor de vetten. Door deze de avond van te voren al klaar te maken, is er geen excuus voor je tiener om deze belangrijke maaltijd over te slaan ;-) 

  3. Lees samen in de Bijbel wat God zegt over je lichaam en voeding. Praat hier samen open over.
    Je kunt bijvoorbeeld denken aan de tekst uit ‭‭‭‭1 korintiërs ‭10: 31 waarin staat: ’Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.’ Gods woord staat vol met wijsheid, ook op het gebied van voeding.

  4. Geef zelf het goede voorbeeld. Tieners luisteren niet altijd naar wat je zegt, maar zien heel goed wat je doet. Dus door zelf gezond te eten, laat je zien dat je jouw gezondheid en die van de rest van je gezin belangrijk vindt.

  5. Duik gezellig samen de keuken in of geef je tiener eens de verantwoordelijkheid om een gezonde maaltijd uit te kiezen en te koken. Als jouw tiener er zelf tijd en aandacht aan heeft besteed, smaakt het vaak opeens nog beter!

Deze en andere onderwerpen komen ook uitgebreid aan bod in de masterclass 'Jij en je tienerdochter. ' Linda de Groot (Christelijke gezins- en opvoedcoach)en Willemijn de Weerd (spreker en auteur) gaan samen in gesprek over de opvoeding van tienerdochters. 

Meld je aan via onderstaande link:
www.christelijkopvoeden.nl