Breng Pasen naar de belevingswereld van je kind

feestdagen Mar 18, 2024

Het is bijna Pasen: Jezus overwon de dood! Je wilt je peuter of kleuter de Bijbelse betekenis meegeven van Pasen, maar wat vertel je wel en niet over het lijden en sterven van Jezus? Wat past bij de belevingswereld van een kind? De Wonderwolk ontwikkelt materialen voor de geloofsopvoeding en zij delen met het platform Christelijk Opvoeden een paar tips hoe je samen met kinderen bewust kunt toeleven naar Pasen.

Focus je op blijdschap
Voor jonge kinderen is het lijden en sterven van Jezus ingewikkeld om te begrijpen. Dit betekent niet dat we hier niet over moeten hebben; het is onderdeel van het verhaal. Wat je kunt doen, is het aanhouden van de grote lijnen van de weg die Jezus moest gaan. Hij at met Zijn vrienden, werd door een van hen verraden, had verdriet, moest aan het kruis en stierf. Maar richt je vooral op de blijdschap die met Pasen overheerst: Jezus heeft iets geweldigs voor ons gedaan.

Palmpasen: beeld samen het verhaal uit
Palmzondag of ‘palmpasen’ valt dit jaar op zondag 24 maart. Het verhaal kun je heel beeldend maken met kinderen. Leg bijvoorbeeld samen jassen en kleden op de grond en maak een pad. Laat het kind eroverheen lopen en zwaai zelf met takken. Je kunt ook samen het verhaal van Palmzondag luisteren en bekijken dat Adriëlle van Zing in de Kring vertelt met het viltmateriaal van de Wonderwolk. Op www.dewonderwolk.nl/kleurplaten vind je ook een gratis kleurplaat.

Vertel het Paasverhaal in de Stille Week
De Stille Week is de week voor het Paasfeest die start met Palmzondag. Kinderen houden van ontdekken. Sluit hierbij aan door bijvoorbeeld vertelkaarten te gebruiken waarmee je kind elke dag een stukje van het Paasverhaal hoort. Hang de kaarten zichtbaar op in huis. Je vindt vertelkaarten op www.dewonderwolk.nl/pasen

Eerste Paasdag: het is feest!
Laat Pasen echt een feest zijn in huis: Jezus leeft! Laat kinderen dit ook zien, bijvoorbeeld door slingers op te hangen, door feestkleren aan te trekken en door samen wat lekkers te bakken. Praat met je kind over waarom je blij bent en feest viert. Jezus heeft iets heel bijzonders gedaan voor ons…Leuke tip: bak ‘opstandingsbroodjes’. Als je hier even op googelt vind je allerlei recepten en een uitleg.