"Er wordt over pubers gesproken alsof het een ander soort wezen is!"

puberteit Apr 20, 2024

Ouders worstelen vaak met vragen als: "Mijn tiener weigert naar de kerk te gaan, moet ik hem dwingen of hem vrij laten?" en "Ondanks afspraken over uitgaanstijden, komt mijn puber consequent te laat thuis! Hoe gaat ik daarmee om?"

Linda de Groot verteld dat ze als gezins- en opvoedcoach regelmatig dit soort uitdagingen hoort van ouders met pubers in huis. De puberteit is écht een nieuwe fase van de opvoeding! Hoewel het zijn uitdagingen heeft om hierin als opvoeder een weg te vinden, zijn er ook mooie en bijzondere aspecten waar ouders een unieke invloed op hebben.

Het is jammer dat er vaak een negatieve associatie rondom de puberteit hangt. Er wordt over pubers gesproken alsof het een ander soort wezen is met een specifieke handleiding (alhoewel, misschien iets aangepast 😉) en ouders troosten elkaar met de gedachte dat deze fase vanzelf overgaat. Ja, de puberteit heeft zijn uitdagingen en ja, het gaat niet vanzelf, maar laten we ook kijken naar de positieve kanten!

Daarom organiseren schrijver en spreker Willemijn de Weerd en christelijke gezins- en opvoedcoach Linda de Groot op dinsdag 23 april een online masterclass over het thema 'Jij en je tienerdochter'. We delen op het platform 'Christelijk opvoeden' onze expertise als hulpverleners en onze eigen ervaringen als moeders van tienerdochters. Iedere puber is anders, iedere ouder is anders, en iedere combinatie is weer anders! Toch zijn er drie universele principes die we willen delen om in verbinding te blijven met je tiener:

  1. Creëer gezamenlijke activiteiten: Zoek naar activiteiten die jullie beiden leuk vinden en plan 1-op-1 tijd in om jullie band te versterken en ontspannen gesprekken te voeren.
  2. Luister: Neem de tijd om echt naar je tiener te luisteren zonder direct advies te geven of te oordelen. Laat haar haar gedachten en gevoelens delen zonder ze te onderbreken.
  3. Respecteer de zoektocht naar autonomie en geef ze ruimte: Pubers zijn bezig met het ontdekken van hun eigen identiteit. Geef ze vrijheid om hun interesses te verkennen, terwijl je beschikbaar blijft voor begeleiding en steun.

Meer van deze praktische tips en herkenbare verhalen delen Linda en Willemijn tijdens de online masterclass. Meer informatie en aanmelden kan op www.christelijkopvoeden.nl.