Bij ons thuis wordt er niet van alles gekeken! Tegelijkertijd wordt ook niet alles ontweken!

christelijk opvoeden Mar 28, 2024

Even eerlijk: een film kijken die voor al onze gezinsleden interessant is, vinden wij geen gemakkelijke opgave!

Met kinderen in de leeftijd van kleuter tot tiener hebben we te maken met zeer uiteenlopende interesses! Kan het ene kind wel ondertiteling bijhouden en het andere niet. En hebben de grotere kids een langere spanningsboog dan de jongste!

Oh en dan hebben we het nog niet eens gehad over wat wij als ouders wel of niet leuk, goed, belangrijk, schadelijk, helpend, inspirerend of juist niet vinden! Want in de christelijke opvoeding hebben wij een bepaalde visie over wat we wel of niet goed vinden voor hun ontwikkeling en wereldbeeld.

Toch vinden wij het als gezin leuk om regelmatig met elkaar op de bank te kruipen en een film te kijken. Het voegt namelijk een aantal liefdestalen bij elkaar: je besteed tijd en aandacht met elkaar; je kunt lekker tegen elkaar aan hangen (de één iets meer dan de ander :-)) en je eet er iets lekkers bij (dit is de 6e liefdestaal wat ons betreft).

Kortom, bij ons is het op vrijdagavond een ritueel om met elkaar voor de TV te zitten en is het opblijfavond.

Als gezins- en opvoedcoach zie ik een groot belang in rituelen en terugkerende elementen in het gezin. Wij benoemen dus ook regelmatig naar de kinderen de woorden die we hierbij belangrijk vinden. In dit geval ‘samen zijn, opblijfavond en gezelligheid’. Tegelijkertijd zien we deze chill-avond ook als een pedagogisch moment en een kans om onze normen en waarden rondom christelijk opvoeden te benadrukken. We denken erover na wat we wel of wat we niet kijken en waarom we daar bepaalde keuzes in maken. Daarbij maken we afwegingen in: hoe is het taalgebruik naar elkaar, welke mate van naaktheid of seksualiteit komt er in voor, is het opbouwend voor het beeld wat we krijgen van de mensheid en welke gevolgen hebben beelden voor onze gedachten en gevoelens.

Kortom, in huize de Groot wordt niet alles gekeken.
Tegelijkertijd wordt ook niet alles ontweken!

Wat ons betreft is het belangrijkste rondom televisie en media de manier waarop je hierover als gezin met elkaar in gesprek kunt gaan. 

Op onze vrijdagavond doen we dat bijvoorbeeld door samen programma’s te kijken zoals ‘Een huis vol, steenrijk-straatarm, puberruil en waar doen ze het van’. Dit zit vol met leerbare situaties waar je als gezin over door kunt praten. 

Rondom de feestdagen vinden we het belangrijk om naast alle boekjes en knutselpakketten ook de bijbelverhalen visueel te maken voor de kinderen. Een mooi aanbod van films en series hierover vind je bij de christelijke streamingsdienst New Faith Network.

Je kunt 14 dagen proef kijken via www.newfaithnetwork.com/nl