In wat voor wereld heb ik mijn kinderen geboren laten worden?

christelijk opvoeden Mar 22, 2024

"Eigen kinderen? Nee hoor! Ik zou ze adopteren!" vertelt Linda de Groot, inmiddels moeder van 4 kinderen. 

"Alle goede doelen organisaties konden rekenen op mijn hulp! Ik had veelvuldig filmpjes bekeken over de donkere kindjes in Afrika, genoeg gezien van de chaos in de wereld en mijn hart was groot genoeg om voor kinderen te zorgen die geen vader en moeder meer hadden.

Als jong kind ervaarde ik al een soort spanning rondom het thema ‘In wat voor wereld zet ik mijn kinderen?' dus de oplossing leek me slim: ik ga wel kinderen adopteren!"

Nu ik inmiddels 4 eigen blanke kinderen in huis heb rondlopen, kan mij die vraag nog steeds weleens vastgrijpen: 'In welke wereld heb ik mijn kinderen geboren laten worden?’

Je hoeft maar naar het journaal te kijken om angst aangejaagd te krijgen van oorlogen, onopgeloste wereldzaken en een verdeelde economie. Je hoeft maar om je heen te kijken om te zien dat onveiligheid dichtbij is, onderlinge verdeeldheid lijkt de norm en daarmee groeit het gevoel van ‘In welke wereld heb ik mijn kind geboren laten worden?’ In deze periode waarin op scholen seksuele voorlichting wordt gegeven aan de hand van diverse methodes hoor ik veel ouders met vragen, wantrouwen en angst over ‘In welke wereld heb ik mijn kind geboren laten worden?’

Opvoeden in een tijd als deze is een uitdaging!

Toch geloof ik dat jij en ik in deze tijd geplaatst zijn met een doel en een missie!

Het feit dat jij geboren bent, is niet voor niks!
Jij bent kind van jouw ouders, niet voor niks!
Jij bent vader/moeder van jouw kinderen, niet voor niks!
Jij bent werkzaam op de plek waar je bent, niet voor niks!

In het bijbelboek Jeremia 29:11 staat dat God het béste plan met jou voor ogen heeft. Als je soms middenin je zorgen en angsten over deze wereld zit, dan kan je soms denken ‘hoe dan!?’. De wereld om je heen kan je dan lamleggen of door ervaringen uit je leven kan je zijn gaan twijfelen over deze goedheid van God.

Ik wil  je bemoedigen met de tekst uit Jesaja 60 “Sta op en kom in het licht! Dan zal het stralende licht van de Heer op je schijnen. De zon zal over je op gaan!’

Op momenten dat de vraag ‘In welke wereld heb ik mijn kinderen gezet?’ bij mij opkomt; dan heb ik een keuze. Laat ik me erdoor verlammen of laat ik me erdoor opvlammen?!

Over dit onderwerp zal ik in gesprek gaan tijdens de masterclass 'Christelijk opvoeden' met Priscilla Docter (klik hier voor de info)

Dus ja: we leven in een heftige tijd! Er gebeuren veel dingen waar we ons zorgen over kunnen maken. Er valt veel te zeggen over de ontwikkelingen rondom seksuele voorlichting, lentekriebels en diversiteit. De wereld waarin onze kinderen opgroeien zal niet de weg van de minste weerstand zijn.

Maar één ding mogen we op vertrouwen: dat God groot is en dat Hij Zijn wijsheid met ons wil delen in de manier waarop wij ‘christelijk opvoeden’ zodat we in vertrouwen kunnen bouwen aan ons gezin. 

Zullen we samen een gebed uitspreken?

Lieve God en Vader, dank U wel dat U mij hebt gemaakt en dat U al mijn gedachten en gevoelens begrijpt. Ik hoef ze niet bij U vandaan te houden, ik hoef me er niet voor te schamen…want U weet het al nog voordat ik het tegen U heb gezegd.

Vader, ik leg mijn zorgen, mijn angsten en twijfels bij U neer omdat ik weet dat U het beste plan met mij en mijn kinderen heeft. U heeft mij en mijn gezin bedoeld om te leven in een tijd als deze! Geef mij de tools en de inzichten om mijn kinderen hierin voor te leven, te onderwijzen en te begeleiden! Leer mij naar de wereld te kijken door Uw ogen van liefde, barmhartigheid en genade. 

Amen.