Opvoeden is gewoon knap lastig!

christelijk opvoeden Mar 15, 2024

“Ik ben moeder van zes kinderen. Ik ben er trots op maar vind ik het gemakkelijk? Soms, maar meestal niet. Vooral niet als ze allemaal thuis zijn en ruzie maken. Dat vreet energie. Had ik goede voornemens? Ja. Gaat dat in de praktijk goed. Nee. Opvoeden is gewoon knap lastig!” vertelt Priscilla Docter, gepassioneerd christen en schrijfster van meerdere boeken.

Wat ik leer in mijn carrière van het moederschap, nu bijna 16 jaar, is dat ik mijn hoofd niet op hol moet laten slaan. Rustig moet blijven. Duidelijk moet plannen hoe ik het voor me zie. Niet dat dit altijd gebeurt, maar dan zijn de regels en verwachtingen helder.

Zo hebben wij geen afwasmachine dus hebben we een afwasrooster. Ieder kind is 1 of 2x per week aan de beurt. En ik gooi al jaren stapels gewassen en gedroogde kleding op de kamers van de kinderen waarbij zij het vervolgens mogen opvouwen en in de kasten mogen leggen. Op zaterdag eten we patat en op zondag pizza voor een (gezins)film. In de vakanties maken we alle slaapkamers schoon. En na het avondeten lezen we uit de Bijbel en zingen we de tekst die we als gezin memoriseren. We kopen voor ieder kind een Bijbel als ze het alfabet kennen en maken daar een gezellig uitje van.

En zo zijn er nog veel meer afspraken die we als ouders bedachten en toepassen. Soms werkt het en soms niet. Bovenstaande afspraken werken al jaren dus hebben we met succes behaald. Eerder hadden we op zaterdag klusjesdag. Die is nu van de baan, met sportende kinderen en werkende tieners. Of hing een kind de was op maar zo’n wasrooster werkte niet. En zo leren we met vallen en opstaan.

Christelijk opvoeden vind ik een enorme leuke uitdaging! Weet je waarom? Omdat het mij leert om steeds meer te sterven aan mijn eigen ik. Enerzijds is dat echt een verlangen en gebed anderzijds is het heel pijnlijk en confronterend. Want hoe ik tegen mijn kinderen praat hoor ik terug. Of hoe ik handel dat zie ik ze doen. En dat is helaas niet altijd positief! Gelukkig mag ik ook mooie vruchten zien. En hoef ik het niet alleen te doen. Als imperfecte moeder mag ik leunen op een volmaakte God. Wat een heerlijke wetenschap! En wat een genade om op deze manier te leren hoe lief Christus mij heeft ondanks mijn falen. En hoe ik mag leren te geven zonder terug te verwachten en nog zoveel meer…

In de masterclass 'Christelijk Opvoeden' vertel ik samen met Linda de Groot meer over mijn ervaringen en levenslessen in het moederschap. Klik hier om je aan te melden. 

De ene keer kunnen we onze kinderen wel achter het behang plakken en de andere keer kunnen we ons niet voorstellen dat we ooit zoveel van iemand zouden kunnen houden. Kortom: het hebben van kinderen leert ons mooie dingen als je ervoor open staat. Ik geloof dat kinderen ons niet alleen gegeven zijn om ons gelukkig te maken, maar ook om ons heilig te maken. In het opvoeden loutert God ons. En dat is de extra dimensie van het christelijke opvoeden. God maakt ons mooier, sterker, wijzer, veerkrachtiger, liefdevoller, geduldiger en nog zoveel meer als wij het moederschap omarmen. En als we het samen met Hem gaan doen.

Mag ik je voorgaan in een gebed?

Lieve Vader God,

Dank U wel dat U mij mama hebt gemaakt! Ik ben daar zo dankbaar voor, maar ik vind het moederschap soms ook best lastig. Ik voel mij regelmatig falen en tekortschieten. Wilt U mij leren zien op U in plaats van op mijn falen? Wilt U mij vullen met de vruchten van de Geest: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing vandaag? Ik wil mijn kind(eren) geven wat zij nodig hebben. En ik weet dat U dat alleen kan doen en ik daarbij Uw handen, voeten, mond etc. mag zijn. Wat een eer! En wat een zegen dat U mij dwars door het moederschap heen zoveel wilt leren. Ik wil daarvoor open staan. U bent de beste Vader en moeder die wij ons maar kunnen wensen. Ik wil van U leren. Maak mij een blijmoedige moeder, want Uw vreugde is mijn kracht (Nehemia 8:11). En die vreugde geef ik graag door vandaag. Dank U voor deze dag en de dagen die nog gaan komen samen met mijn kind(eren). AMEN.